Zastanawiasz się jak udekorować w tym roku świąteczny stół? Nie masz pomysłu i szukasz inspiracji? Podpowiemy Ci jak w prosty sposób stworzyć oryginalne i efektowne nakrycie na Wielkanoc, które z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich domowników.
1. Bieżnik zamiast tradycyjnego obrusu.
Zastąp oklepany obrus bieżnikiem położonym wzdłuż stołu lub dwoma równolegle ułożonymi w poprzek (w zależności od długości blatu bieżników może być więcej). Opcję tę polecamy szczególnie, gdy jesteś szczęśliwym posiadaczem stołu wykonanego, z jakże uwielbianego przez nas drewna. Warto pokazać światu jego naturalne piękno. Możliwe jednak, że stwierdzisz, iż nie chcesz wystawiać obnażonego stołu na światło dzienne 😊 Wtedy wybierz obrus w jednolitym kolorze i na nim połóż bieżniki w innym odcieniu lub pasującej barwie.
Jaki bieżnik wybrać?
Przede wszystkim taki, który Ci się podoba! Pamiętaj przy tym o kilku ważnych zasadach. Powinien on pasować kolorystyką i stylem do Twojego stołu, obrusu, zastawy i innych elementów, które na nim się znajdą. Podpowiadamy, abyś wybrała taki, który będziesz mogła wykorzystać do kilku aranżacji. Najlepiej tutaj sprawdzą się bieżniki w jednolitym, stonowanym kolorze. My uwielbiamy lniane w naturalnych jasnych odcieniach. Takie idealnie wpasują się w wielkanocny klimat. Warte uwagi są także oryginalne ręcznie haftowane wąskie obrusy, których z powodzeniem możesz użyć jako bieżnik.
Stół sauté ? Czemu nie!
Obecne trendy dekoracyjne to nawiązanie do natury, minimalizm, a nawet pewna doza surowości. Jeżeli Twój stół jest naprawdę piękny i warto się nim pochwalić, to nie przykrywaj go wcale! Wybierając tę opcję, pamiętaj żeby użyć odpowiednich podkładek pod talerze, które zabezpieczą drewno przed ewentualnymi uszkodzeniami.
2. Wiosenne kwiaty.
Piękne rośliny ożywią każdy wielkanocny stół. Możesz wybrać wiązkę kwiatów (tutaj od wielu lat niezmiennie królują tulipany i żółciutkie żonkile), kilka sztuk bazi, gałązki bukszpanu lub kolorowe prymulki postawione na stół w ozdobnych doniczkach.
Wybierz wazon, który podkreśli naturalne piękno kwiatów. My wybrałyśmy szklany i masywny, dodatkowo przewiązałyśmy go ozdobą z frędzlem.
Uwaga! Nie zawsze więcej, znaczy lepiej. Nie przesadź z ilością roślin na stole, tak aby nie przyćmiły pozostałych ozdobnych elementów.
3. Oryginalne podtalerze.
W twej kwestii mamy ogrom możliwości. Sklepy pękają w szwach od różnego rodzaju mat i podkładek. Wykonane są z różnistych materiałów dostępne w rozmaitych kształtach i rozmiarach. Pod talerz możemy położyć :
- drewniane rustykalne deski
- płyty z kamionki
- ozdobne łupki
- podstawki z korka lub bambusowe
- podkładki wykonane z trawy morskiej, hiacyntu wodnego lub słomy,
- ręcznie robione z elastycznego bawełnianego sznurka
- filcowe
- wszystko co wpadnie wam do głowy i nadaje się do użycia 😉
4. Nietuzinkowa zastawa.
Proponujemy przejrzeć wszystkie dawno nieotwierane schowki i szafki w domu! Czasem nie masz pojęcia jakie zapomniane skarby się tam kryją. Teraz zaczyna się prawdziwa zabawa! Wyjmij na stół po jednej sztuce talerza z każdego rodzaju i spróbuj je do siebie dopasować. Mieszaj style, wymieniaj i baw się przy tym dobrze 😉 Ostateczny efekt może okazać się powalający!
5. Serwetki i ozdoby na talerz.
Jest chyba milion sposobów na złożenie serwetki. My pokażemy Tobie tylko jeden z nich, ale za to bardzo prosty i efektowny. Gwarantujemy! Twoi goście będą oczarowani!
Jaka serwetka?
Wybierz dosyć dużą, najlepiej kwadratową. Taką, która będzie wykonana z miękkiego materiału, wtedy łatwiej poddaje się kształtowaniu. Sztywna może stawiać lekki opór 😉 My użyłyśmy naturalnej, lnianej.
Poniżej pokazujemy jak otrzymać efekt WOW w kilka sekund. Enjoy!
Możesz złożyć serwetkę też nieco inaczej i przewiązać ją lnianym sznurkiem, albo zwinąć w rulon i użyć zdobnego pierścienia.
Dodaj ozdoby!
Tak wykonaną serwetę możesz przyozdobić baziem, gałązką świeżo uciętego zielonego bukszpanu lub żółtej forsycji. Świetnie sprawdzą się tutaj również łodygi świeżych ziół (np. aromatyczny rozmaryn). Obok możesz położyć kilka ozdobnych jajek lub przepiórczych wydmuszek. Prezentują się naprawdę świetnie!
6. Odpowiednio dobrane szkło.
Nie pomiń tej ważnej kwestii! Nieodpowiednio dobrane szklanki, czy kieliszki mogą zniszczyć nawet najlepiej zaaranżowany stół. Nadszczerbionym kubkom z kawą mówimy stanowcze nie 😉
Zacznij od tego, aby dowiedzieć się jakie napoje będą spożywać Twoi goście i dobierz odpowiednie szkło. Nie przejmuj się, jeśli ciocia Krysia zadeklarowała, że będzie pić białe wino półwytrawne, a ty akurat nie masz do takiego kieliszków. Kieliszek możesz zastąpić np efektowną zdobioną szklanką. Najważniejsze, aby wybrane naczynia pasowały do reszty kompozycji na stole.
Jeśli pragniesz poczęstować swoich gości sokami lub wodą, przelej je do karawek lub szklanych dzbanków. Wrzuć kilka kostek lodu, plaster cytryny, czy pomarańczy, kilka łodyg świeżych ziół. Tak będą prezentowały się o wiele lepiej!
7. Oryginalne sztućce.
Na topie są matowe sztućce w kolorze złota, platyny i czerni. Coraz większą popularnością cieszą się również te z bogatymi zdobieniami. Najlepiej takie, które pamiętały jeszcze nasze prababcie. Niestety coraz trudniej o takowe w przyzwoitej cenie. Najlepiej szukać ich na kurzych targach, gdzie często sprzedawcy nie do końca znają wartość niektórych przedmiotów 😉
Sztućce możesz ułożyć obok talerza pamiętając przy tym o zachowaniu zasad Savoir – vivre (o tym napiszemy więcej w osobnym poście) lub włożyć do ozdobnego wiklinowego koszyczka i postawić go na środek stołu.
A tak prezentuje się nasz wielkanocny stół w całej okazałości. Jesteśmy bardzo ciekawe jak to wyszło u Was 😉
















Thank you for sharing this insightful article! I found the information really useful and thought-provoking. Your writing style is engaging, and it made the topic much easier to understand. Looking forward to reading more of your posts!